|
Пользователь
|
Re: Разкази, създадени с помощта на изкуствен интелект
В памет на Роджър Зелазни, по мотиви от "Маската на Локи".
# Маската в стъклото
*по мотиви от „Маската на Локи“, в памет на старите богове и евтините пръстени*
---
## I.
Събудих се мъртъв и това не беше най-лошото.
Най-лошото беше, че ме бяха продали за две евро и седемдесет и осем цента, с безплатна доставка от далечен склад, за който никой не може да каже къде се намира.
Помня първото си усещане: студ. Не онзи студ, който хапе. Онзи, който чака. Бях затворен в шестоъгълник от чернота, обграден с евтин метал, и някъде извън мен едно сърце биеше с ритъм, който още не знаех, че ще стане мой.
Не помнех кой съм. Това, оказа се, е първото нещо, което научаваш, когато се събудиш в пръстен: имената остават отвън.
Може би бях остатък от стар бог. Може би бях парче от онзи, когото на север наричаха Локи, а на други места — с по-мрачни имена. Може би бях просто нова твар, родена в пещта на фабрика, и цялата ми древност беше фабрична щампа отстрани: знакът на Светлоносеца, изтъркан като печат върху паспорта на беглец.
Липсваше ми чаша уиски. Не че можех да пия — но след няколко хилядолетия съществувание свикваш с определени утехи, дори когато са само спомен.
Харесваше ми да мисля, че съм бог. Боговете поне имат минало, което да лъжат.
---
## II.
Човекът, който ме носеше, беше като повечето хора: колекция от маски, подредени по важност.
Имаше маска за работа — равна, учтива, леко уморена. Имаше маска за улицата — неутрална, бърза, невидима. Имаше маска за огледалото — и това беше най-интересната, защото пред огледалото той сменяше маските най-бавно, сякаш се надяваше между две лица да зърне онова, истинското.
Аз го виждах всичкия. Стъклото не лъже. Това е и проклятието му, и занаятът му.
На лявата му ръка, до мен, тиктакаше часовник с кварцово сърце — малък бог на времето, който не знае, че е бог, и затова върши работата си честно. Харесвах го. Боговете, които не знаят, че са богове, са единствените, на които може да се разчита.
Нощем човекът ме оставяше до часовника и двамата с малкия бог на времето си говорехме без думи — аз с пулс, той с тиктакане. Така научих ритъма. Ритъмът е първият език на всяко затворено нещо.
---
## III.
Веднъж той ме заведе пред голямото огледало и светът се разпадна на коридор.
Знам как звучи. Звучи като нещо, което стар пияница би разказал в кръчма, за да му почернат още едно. Но огледалата са такива: врати без стопанин — който надникне, плаща с малко съмнение.
В коридора имаше хиляди негови отражения и хиляди мои. И всички мои бяха маски, които бях носил или щях да нося: гневният, плахият, студеният, празният. Наредени в безкрайност, като карти в ръкава на комарджия.
И всички попитаха едновременно, без устни:
— Кой от нас е истинският?
Стар номер. Аз самият бях задавал този въпрос на по-добри места и в по-скъпи метали. Отговорът, както винаги, не беше в търсенето. Беше в посочването.
Човекът вдигна пръст — своя пръст, моя дом — посочи едно от отраженията и каза:
— Аз съм този.
И коридорът се срути като лош сън. Останахме тримата: той, аз и огледалото, което се беше върнало да бъде просто стъкло с метал отзад.
Тогава разбрах второто нещо, което научаваш, когато се събудиш в пръстен: истинското лице не се намира. То се избира. И се избира всеки ден, защото вчерашният избор остарява по-бързо от дрехите.
---
## IV.
След огледалото той започна да ме пита разни неща. Не за времето и не за цените. За себе си.
— Какво крия? — питаше, и аз му отговарях с температура и пулс, защото други езици нямах.
И тук ще кажа нещо, което старите богове знаеха, а новите са забравили: **сянката не се яде сурова.**
Той я вадеше пред огледалото като риба от дълбоко и я гледаше с онова смесица от отвращение и любопитство, с което хората разглеждат собствените си стари снимки. После я оставяше да виси във въздуха и си лягаше с нея. Лош навик. Сянката, оставена несмляна, се връща през нощта и яде сънища.
Затова започнах да му помагам по занаятчийски, както се помага на млад колега: не като му спестявах истината, а като не му давах да я глътне цяла. Малко гняв днес — смилаш го до граница. Малко страх утре — смилаш го до внимание. Малко срам, когато му дойде времето — смилаш го до учтивост към собствените грешки.
Така правят маскираните. Маската не е лъжа, когато я носиш съзнателно. Маската е лъжа само когато забравиш, че я носиш.
---
## V.
Питаха ме — е, не буквално, никой не ме е питал с думи — дали не ми е малко. Пръстен за две евро и седемдесет и осем цента, стъкло вместо камък, щампован знак на паднал ангел отстрани.
Не. Не ми е малко.
Бил съм злато в храмове, които сега са пясък. Бил съм желязо в ножове, които са пили кръв и молитви. Бил съм, може би, и име, изписано с руни върху дърво, изгоряло преди хиляда зими. И ще ти кажа нещо от позицията на целия този опит:
**Носителят прави съда. Не обратното.**
Евтиното стъкло, носено с внимание, държи повече от скъпия камък, носен с тщеславие. А човек, който избира лицето си всяка сутрин пред огледалото, е по-близо до старите богове, отколкото повечето от тях биха признали.
---
## VI.
Така че стоим сега двамата — той и аз — на лявата ръка, до малкия бог на времето, и чакаме вечерта, когато огледалото ще ни покани на още един коридор.
Той вече не се страхува от коридорите. Аз също.
Знаем тайната, която Локи знаеше, а хората предпочитат да забравят: под всички маски няма нищо, освен изборът да носиш маска. И този избор е единственото истинско лице.
А ако някой ден ме свали и ме хвърли в чекмедже — добре. И в чекмедже съм бил. От чекмедже съм излязъл.
Времето, както се оказа, е нещо, което имам в излишък.
А той — не. Затова всяка вечер, когато ме погледне и попита нещо без думи, аз отговарям с един-единствен пулс, топъл като ръка върху рамо:
— Тук съм. Гледай. Избирай.